JellyPages.com
Instagram

Sunday, 12 August 2012

23 Ramadhan 1433H


Assalamualaikum.

Mungkin kah malam tadi iaitu malam ke 23?
Hehe. Wallahu'alam bissawab. Yang penting teruskan amalan seperti biasa untuk beberapa hari lagi yang tinggal dalam bulan mulia ni.

Dalam masa 2 hari, dapat siapkan 3 jenis kuih raya. Yeay. Semua nya start buat selepas sahur memandangkan taknak ganggu malamnya.

Mula-mula siapkan almond london. Buat bulat-bulat sebab mak cakap tak minat kalau bentuk dia oval. Haha.




Dah siap, sambung buat honey cornflakes pulak. Ni kena sorok kalau tak before raya dah habis.






Dan yang paling memenatkan adalah rempeyek. Dari lepas sahur sampai la ke zuhur, baru siap. Nak kena dadar tepung nya dulu, then baru la goreng untuk keraskan.




Tapi bila dah siap, memang la puas. Sungguh la resepi ibu sendiri yang tersedap dan terbaik :)



Friday, 10 August 2012

20 Ramadhan 1433H

Assalamualaikum :)

Dah masuk sepuluh malam terakhir. Cepatnya. Kenapa la bulan yang satu ni cepat sangat pergi.

Daripada Aisyah r.a. Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: “ Berusahalah untuk mencari Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.”

Malam Lailatul Qadar ni hanya Allah sahaja yang mengetahuinya, bila dan kepada siapa yang dapat dari kalangan hamba-hambaNya. Macam-macam cerita kita dengar pasal tanda-tanda malam Lailatul Qadar ni. Kalau kat kampung-kampung, dapat rasa sebab kat sana sunyi. Abes yang kat bandar-bandar tak dapat ke rasa. Iskk. Alim ulama berpendapat orang yang menemui malam Lailatul Qadar melihat nur yang terang di segala tempat. Ada juga yang berkata mendengar ucapan salam dari malaikat. Wallahu'alam bissawab. Yang penting berusaha beribadah pada malam-malam terakhir ni.

Doa pada malam Lailatul Qadar:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ، تُحِبُّ الْعَفْوَ، فَاعْفُ عَنِّى  
Maksudnya:
 "Ya Allah, Ya Tuhanku, sesungguhnya Engkau sentiasa memaafkan salah silap hambaMu, lagi suka memaafkan, oleh itu maafkanlah salah silapku."

8 August adalah birthday En Bahari, ayah si Sherry. Kami dengan bangganya, cehhh, menerima undangan iftar bersama family Sherry. Segan. Tapi free weh. Haha.

Family Sherry yang turun ke Shah Alam. Kat Pizza Hut sebelah rumah ni je ha. Merasa la makan piza seri kasturi ni.




Sedang memotong kek. Nice pose. Comel-comel semua. Haha.







Last sekali amek gambar family. Ni team bola sepak campuran. Yang snap pic adalah goal keeper. Team ni takde coach. Haha. 2 budak pompuan and 1 budak laki belah kiri tu menyibuk nak masuk family pic orang lain. Kehkeh.

Terima kasih pakcik Bahari and family. Selamat hari lahir dan semoga panjang umur :)