JellyPages.com
Instagram

Monday, 22 October 2012

Selamat tinggal Ahad, Hai Isnin


Salam. Selamat hari isnin :)

Hujung minggu yang sangat di perlukan. 4 sem kat degree tak penah rasa sibuk teramat macam sem 5 sekarang.  Nampak sangat 4 sem lepas tu tak guna. Haha. 

Rutin harian tetap sama.  Cumanya life yang berjimba semakin berkurang.  Terpaksa di kurangkan sebenarnya. Takpe la. Tak rugi pun kan. Tak penah-penah weekend berkampung kat bilik 24 jam ni baca journal bagai. Sem ni je hoii.

Jadi nya. Ada je kesempatan marilah keluar. Meatball and house of the end of the street!














Movie ni besttt.. Saya suka! Lama rasanya tak tengok movie yang rasa berbaloi. Saspen nya buat jantung melompat-lompat. Yang penting si hero nya.. Hensem. Ohoooiii. Haha. Sinister. Tunggu bila free ye :)




Ya, udah-udah. Marilah study untuk test animal physio sebentar lagi :) Good luck!




Sunday, 23 September 2012

SUNWAY Lagoon


Assalamualaikum :)

Yeah, ke Sunway Lagoon kita last monday waktu cuti Hari Malaysia. Pilih all parks tapi banyak yang tutup sebab malam tu concert The Wanted. Masuk jugak bila memikirkan hari tu je yang semua orang free.

Ada 5 parks dalam ni. Masuk Wildlife Park, rasa macam kat zoo. Banyak binatang kat sini. Dari yang jinak macam rabbit sampai la ke harimau. 







Bermandi-mandi, pool party kat Water Park. Banyak slide yang tutup, under construction. Bersidai la kami di situ baling-baling air tak tau nak buat ape. Show The London Boy.




Kat Amusement Park, melayan mereka naik Tomahawk. Cukup la dua kali je ye, kawan-kawan.











Huuu. Aaahh. Maakk. Tak nakk. Bongokk. Haa, tu bunyi-bunyi standard yang dapat di dengari atau lebih tepat lagi bunyian yang di keluarkan oleh kami dalam Scream Park. Dengan zombi nya, pocong nya, memang sakit tekak menjerit macam lepas tengok bola. Selipar sampai putus ok di pijak nya orang belakang. Haha. Kat Extreme Park tak main ape pun. Kena bayar lain.


Dalam ni makanan memang mahal. Sangat. Gambar yang diorang snap pun sangat mahal kalau nak beli. Kat Scream Park RM35, kat Water Park RM37. Sekeping je tu.

Before 6 dah keluar ke Pyramid, makannn. Hehe. Daaa.


Sunday, 9 September 2012

Siapa tak suka.. Makan..


Assalamualaikum

Punya la tak tau nak letak tajuk entry. Haha. Orang lain update kisah raya dari 1st week raya lagi. Orang lain  dah lama abes puasa enam. Ni baru la merangkak rangkak nak buat.

Mengimbas kembali sehari sebelum raya. Isi beras dalam keputat ehh ketupat je la yang mampu selain tolong  potong ayam dan daging. Sebab nya tak reti nak anyam. Apa laa.




Rendang ni kena masak kat luar rumah memandangkan ia akan terpecik berkecah satu dapur.




Lomang wajib ada tapi beli je. Raya kat rumah nenek di Johor tak penah buat lemang. Dulu time ada nenek atok lagi kat Batang Kali, setiap tahun atok sedara buat sendiri.



Next, sushi ni bukan la juadah raya. Tapi sebab nama nya sushi rendang, bole la ada kena mengena dengan raya. Buat ni time bulan puasa, rendang nya beli kat SACC mall.




Sahabat saya kena cipta produk yang tak penah ada kat pasaran. So saja-saja kuarkan idea buat sushi rendang.




Dan ada satu hari tu berbuka puasa kat Babylon, dekat Jalan Imbi. Restoran ni sebuah banglo yang besar bole main sorok-sorok.




Sebahagian makanan yang kami makan.







Kalau nak tulis pasal entry makanan, memang semua orang takkan kalah. Kalau dah nama nya makanan, sape tak suka :)

Salam.


Sunday, 12 August 2012

23 Ramadhan 1433H


Assalamualaikum.

Mungkin kah malam tadi iaitu malam ke 23?
Hehe. Wallahu'alam bissawab. Yang penting teruskan amalan seperti biasa untuk beberapa hari lagi yang tinggal dalam bulan mulia ni.

Dalam masa 2 hari, dapat siapkan 3 jenis kuih raya. Yeay. Semua nya start buat selepas sahur memandangkan taknak ganggu malamnya.

Mula-mula siapkan almond london. Buat bulat-bulat sebab mak cakap tak minat kalau bentuk dia oval. Haha.




Dah siap, sambung buat honey cornflakes pulak. Ni kena sorok kalau tak before raya dah habis.






Dan yang paling memenatkan adalah rempeyek. Dari lepas sahur sampai la ke zuhur, baru siap. Nak kena dadar tepung nya dulu, then baru la goreng untuk keraskan.




Tapi bila dah siap, memang la puas. Sungguh la resepi ibu sendiri yang tersedap dan terbaik :)



Friday, 10 August 2012

20 Ramadhan 1433H

Assalamualaikum :)

Dah masuk sepuluh malam terakhir. Cepatnya. Kenapa la bulan yang satu ni cepat sangat pergi.

Daripada Aisyah r.a. Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: “ Berusahalah untuk mencari Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.”

Malam Lailatul Qadar ni hanya Allah sahaja yang mengetahuinya, bila dan kepada siapa yang dapat dari kalangan hamba-hambaNya. Macam-macam cerita kita dengar pasal tanda-tanda malam Lailatul Qadar ni. Kalau kat kampung-kampung, dapat rasa sebab kat sana sunyi. Abes yang kat bandar-bandar tak dapat ke rasa. Iskk. Alim ulama berpendapat orang yang menemui malam Lailatul Qadar melihat nur yang terang di segala tempat. Ada juga yang berkata mendengar ucapan salam dari malaikat. Wallahu'alam bissawab. Yang penting berusaha beribadah pada malam-malam terakhir ni.

Doa pada malam Lailatul Qadar:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ، تُحِبُّ الْعَفْوَ، فَاعْفُ عَنِّى  
Maksudnya:
 "Ya Allah, Ya Tuhanku, sesungguhnya Engkau sentiasa memaafkan salah silap hambaMu, lagi suka memaafkan, oleh itu maafkanlah salah silapku."

8 August adalah birthday En Bahari, ayah si Sherry. Kami dengan bangganya, cehhh, menerima undangan iftar bersama family Sherry. Segan. Tapi free weh. Haha.

Family Sherry yang turun ke Shah Alam. Kat Pizza Hut sebelah rumah ni je ha. Merasa la makan piza seri kasturi ni.




Sedang memotong kek. Nice pose. Comel-comel semua. Haha.







Last sekali amek gambar family. Ni team bola sepak campuran. Yang snap pic adalah goal keeper. Team ni takde coach. Haha. 2 budak pompuan and 1 budak laki belah kiri tu menyibuk nak masuk family pic orang lain. Kehkeh.

Terima kasih pakcik Bahari and family. Selamat hari lahir dan semoga panjang umur :)



Tuesday, 31 July 2012

11 Ramadhan 1433H

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, masih di panjangkan umur hingga ke 11 Ramadhan tahun ni. :)
Aktiviti macam biasa. Class waktu intersesi ni 830-11am. 
Balik tu kadang-kadang tido la jugak. Hik. Tapi tak lama la.
Puasa ni tak elok tido lama-lama. Heh. Antara adab lain ketika puasa:

  • Tidak boros dalam perbelanjaan makan,minum dan sebagainya.
  • Menjauhkan diri dari sebarang pendengaran yang haram.
  • Tidak membuang masa dengan berbual-bual kosong dan melakukan perkara tidak berfaedah.
InsyaAllah berusaha untuk menjauhi semua tu. 

Nak share jugak dah cuba menu buka puasa kat Rasamas. Ok la, ayam percik. Sos percik pun banyak,tak kering.














Salam.

Sunday, 22 July 2012

Salam Ramadhan

Assalamualaikum :)

Ramadhan pertama dan tarawikh kedua. Alhamdulillah.
Syukur tahun ni masih diberi peluang untuk menyambut bulan mulia ni. Dah macam ucapan apa pulak. Haha.

Seperti tahun-tahun lpas, berazam nak buat lebih baik dari tahun sebelumnya dalam bulan ramadhan ni. InsyaAllah.

Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan.

Dan walaupun diikat segala syaitan, nafsu masih menguasai manusia. Mudah mudahan nafsu makan dapat la di kawal. Haha.
Alhamdulillah 1st day sahur dan berbuka semua ada kat umah. Full house. Mak masak nasi ayam sebagai menu berbuka puasa. 30 hari puasa family ni tak makan nasi putih berlauk sewaktu berbuka sejak azali lagi. Hehe. Mak la yang kesian nak pikir menu apa. Nak tak nak rotate la menu.















Kuih muih tu mesti ada la kan. Air pun x cukup satu. Tapi yang penting lebihkan minum air masak ok. Haha.
Salam.

Friday, 6 July 2012

Tourism Floral Parade 2012

Assalamualaikum.

Ke Putrajaya selepas abes paper parasitology. Bergembira macam dah abes final. Dan macam la yakin result bagus nak pergi bergembira.
Jalan-jalan tengok bunga.




Kembali ke tujuan utama iaitu nak tengok bot berhias. Macam kereta berhias berarak tu. Tapi ni bot. Setiap negeri di Malaysia masuk bertanding dan ada penyertaan dari luar seperti Kenya.










Dan akhir sekali ada fireworks. Good luck kepada semua yang tengah final. Berusaha!






Sunday, 13 May 2012

When.. More than 10,000 steps to Universal Studio Singapore


Hoyeayyyy!! Dah pegi USS :) Alhamdulillah, menjadi juga plan ni.
Orang lain dah lama pegi pun kan.. Hihi.. Dari Putrajaya bertolak ke Larkin pukul 8pm and safely arrived at 12am. Menumpang di rumah Mak Tok, Sherry's grandma at Larkin. 2 mlm penginapan percuma. Thanks Mak Tok :)

Seawal 7am sudah berada di terminal bus Larkin sebab nak masuk Singapore guna bus. Naik SBS bus dengan tambang RM1.90 seorang terus ke Kranji MRT Station. Tapi yang penat nya kena turun bus 2x untuk urusan imigresen. Sekali kat CIQ JB, sekali imigresen Singapore. Ramai sangat orang, kena jalan cepat-cepat.

Sampai kat Kranji, beli tiket ke Harbour Front dan kena tukar tren kat Dobby Ghaut. Turun je tren memang dah dalam VivoCity Shopping Mall. Kalo nak naik tren ke Sentosa which terletak nya USS ni, ada station at 3rd floor. Kami pilih untuk jalan kaki. 15 minit tapi seronok sebab dapat tgk view Sentosa Island and tak penat pun sebab Sentosa BoardWalk ni bertutup, ada escalator.





                                        



Cantik kan? Next time kalo ada rezeki kita pegi naik cable car tu pulak ye kawan-kawan :)

Sampai je depan USS ni, perasaan teruja menyerang tanpa henti. Memandangkan dah beli tiket waktu kat Matta Fair aritu, terus je masuk. Tak payah beratur susah-susah. Tiket beli masa Matta Fair RM165. Walaupun hari jumaat, sesak dalam ni. Kalo weekend ntah macam mana la.




Terbahagi kpd 7 section, kami bermula dari Hollywood dengan harapan sempat masuk semua hingga section terakhir iaitu Madagascar.







Yeah, transformers the ride memang best! Berbaloi la beratur sampai 40 minit untuk naik benda ni. Hoii, memang syok.. Naik 10x pun takpe.. Cuma tak sanggup nak beratur lg je.



                         Kat New York Library jumpa Betty Boop.



Ha, sci-fi city punya ride. Merah di panggil human, biru di panggil cylon. Mereka naik sampai 3x dengan perut kosong dan rasa kan akibat nya.


Bergerak ke ancient egypt dengan sisa tenaga yang masih ada. Ah, kalo berposing memang masih bertenaga.




Jumpa je cafe kat section ni terus decide makan kat sini. Banyak je tempat makan dalam ni yang halal. Arab cuisine, masing-masing rindu nasi ayam. Baru beberapa jam di perantauan.


Lepas makan terus masuk ride dalam ancient egypt ni. Sambil menyanyi riang sebab perut dah kenyang, tetiba senyap sebab terbaca warning yang ride ni akan stop ketika tgh laju and akan reverse. Huh, kuatkan semangat juga. Tengah naik tu mulut terkumat kamit. Mata bukak sekejap-sekejap je sampai camera snap pic pun mata tertutup, orang lain mata dengan mulut-mulut sekali terbukak! Tapi memang seronok!

Berjalan lagi ke The Lost World pulak. Kan sini pun banyak ride, mula-mula naik rapids adventure. Dinasihatkan pakai raincoat sebab memang akan basah. Beli je uss punya, SGD3 untuk 1 dewasa+1 kanak-kanak.



Tengok show kat waterworld pun besh sangat! Berdrama live depan kita, pun digalakkan pakai raincoat kalo duduk row depan. Confirm basah.



Dari lost world dah nampak istana fiona yang tersergam indah. Tengok 4D show. Terkekeh-kekeh ketawa. Berbeza dari 6D  yang kat i-city. Hahaha.




Tiba di last section, Madagascar. Hari pun dah gelap. Tak puas. Memang kena masuk lagi next time. Nak pusing dari Madagascar dulu. Hee.


Malam tu ada fireworks tapi tak tengok pun. Kena kejar bus balik Jb. Sedih. Sempat juga beli souvenir kat USS store.

Masuk MEMA sebelum balik, berdepan dengan uss. Free tiket masuk sebab beli tiket uss waktu Matta Fair.






Museum yang seronok, banyak game dalam ni. Bole main alat muzik dengan 1 sentuhan, bole buat songket, bole buat tembikar. Every weekend ada jazz show. Bole la tengok sementara nak cas batery sebelum balik.

Sampai JB dah pukul 12 lebih. Penat nya mcm nak patah kaki. Seronok tak terkata. Sebab pegi berlima, tol dan minyak tak la rasa banyak sangat. InsyaAllah nak pegi lagi sebab tak sempat pun nak jalan 1 Singapore. Bulan 9 ke bulan 11 nnt ye? Hehe.